Info om Sokndal

Sokndal er den sørligste kommunen i Rogaland, 110 km sør for Stavanger, kystkommune som ligger ved Rv. 44/Nordsjøvegen. Hauge i Dalane er administrasjonssenter. 3.266 innbyggere.
Helleren i Jøssingfjord- Foto: Jan Ove Grastveit © Sokndal kommune

Sokndal er den første kommune i Norden som er blitt medlem av den italienske bevegelsen Cittaslow. Hovedmålet er å øke livskvaliteten og skape identitet til stedet. Som medlemmer av Cittaslow har en i Sokndal ingen turister, men mange gjester på besøk. Gjestfrihet er viktig både for kommunens egne innbyggere og for besøkende.

Avstander:

  • Egersund - jernbane - 30 km
  • Krossmoen - E39 - 40 km
  • Flekkefjord - E39 - 40 km
  • Heskestad - E39 - 20 km
  • Stavanger - flyplass - 110 km
  • Kristiansand - flyplass - 170 km

Et variert næringsliv med bergverksbedriften Titania AS som den største arbeidsplassen med ca. 270 ansatte. Annet næringsliv: Pukkverk, asfaltverk, bilruteselskap, mekaniske bedrifter, entreprenører, vaskeri, næringshage, servicebedrifter, en rekke forretninger, skalldyroppdrett, fiske og landbruk.

Sogndalstrand - 14b

Innenfor reiseliv finnes følgende bedrifter: Kulturhotell, kafeteriaer, fyr med muligheter for bespisning og overnatting deler av året, campingplasser, gallerier, suvenirbutikker m.v.

Sokndal kommune er på mange måter en unik kommune som er vel verdt et besøk. Hos oss finner du det lille ekstra du er ute etter enten du har ferie, kommer på et kort besøk, deltar på kurs/konferanser eller bor i kommunen.

Kommunen ligger ved kysten og har bare en liten skjærgård mot Nordsjøen. Det er derfor kort vei fra du løser fortøyningen til du er ute på åpne havet med mange gode fiskeplasser. Dersom du heller ønsker å prøve fiskelykken med beina på fastlandet har du muligheter i lakseelva Sokno eller i en rekke innlandsvann med gode fiskemuligheter. Kanskje har du lyst til å dykke utenfor kysten vår?

Gode turmuligheter i et flott og variert landskap. Merkede løyper. Bær og sopp. Fjellklatring.

Geologien i Sokndal er spesiell med fjell om ers8b ca. 900 millioner år gamle. Det meste av fjellet tilhører bergartene Noritt og Anorthositt. Sokndal er Norges største bergverkskommune med ilmenittmalmbedriften Titania A/S og pukkverket NCC Fjordstein.

Severdigheter finner du mange av: Fredet trehusbebyggelse fra 1700- og 1800-tallet i det tidligere ladestedet på Sogndalstrand, Jøssingfjord - kjent fra «Altmark-affæren» under 2. verdenskrig, nedlagte Blåfjell gruver, Nord-Europas største ruggestein på 74 tonn, Sokndal kirke fra 1803, fasgardløe på Barstad, Roslandsgudens alter og Pinkesteinen på Rosland, Lille Presteskjær fyr ved innløpet til Rekefjord, naturperlen og fiskeværet Nesvåg og mye annet.

Presteskjær fyr 2011 DSC7370 JanOveFoto

Sist oppdatert 29.11.12 - 15:09 av Papirfly Superadmin