Kontaktperson

Nils Jacobsen
Næringssjef
Tlf. 51 47 06 16

Det gode liv i Sokndal

Sokndal er den sørligste kommunen i Rogaland, ca. 110 km sør for Stavanger. Kystkommune som ligger ved Fv. 44/Nordsjøvegen. Administrasjonssenter er Hauge i Dalane. I kommunen er det ca. 3.340 innbyggere. Tettsteder: Åna-Sira, Jøssingfjord, Sogndalstrand, Rekefjord, Nesvåg, Barstad, Eia, Ålgård, Mydland, Myssa m.fl.

Sokndal var den første kommune i Norden som i 2003 ble medlem av den internasjonale bevegelsen Cittaslow. Tanken er å bremse litt på jaget, skru ned tempoet og prioritere livskvalitet og det gode liv. I Sokndal er det lov å være annerledes og litt gal. Vi har begravd Janteloven. Vi har egen kjærlighetsuke og fokus på de nære ting. Vi har ingen turister - bare gjester!

Velkommen til det gode liv i Sokndal!

Sokndal er Norges største bergverkskommune. Hjørnesteinsbedriften Titania AS har ca. 230 ansatte og driver sin virksomhet på Tellenes i en av verdens største ilmenittmalmgruver - dagbrudd. Annen næringsvirskomhet: Pukkverk, asfaltverk, breibånd, filmstudio, samdriftsfjos, vaskeri, mekaniske bedrifter, bilverksted, bilforretning, entreprenører, handel, service m.v. Innenfor reiselivsnæringen finnes kulturhotell, campingplasser, golfbane, gallerier, sjø- og motormuseum, fiskerimuseum, fyr, sertifisert fiskebåt, havrafting, landhandel med lokale produkter, lokal spekemat, lokal honning m.v.

Ruggesteien - foto Helge Sørvåg (4)

Hauge i Dalane er kommunesenteret hvor det finnes en rekke butikker, bank, post i butikk, service, kafeteria, pub, kino, rådhus, bensinstasjon m.v.

Sogndalstrand er et av de best besøkte reisemål i Rogaland, og består av fredet trehusbebyggelse fra 1700- og 1800-tallet med omkringliggende kulturlandskap. Sogndalstrand er det eneste tettsted/by som er fredet i Norge. Tidligere ladested og egen kommune fram til 1944. Stedet har de siste årene hatt et kraftig oppsving med kulturhotell, galleri, landhandel, golfbane, utendørs amfi, skulpturmolo, fiskerimuseum, havrafting, turistinformasjon m.v. Om sommeren er det  konserter og historisk spel - Strandaspelet om "JO - Pytten i Guddal! i Sogndalstrand Amfi - utendørs amfi som er bygget i lokal stein. Merket topptur til Årosåsen i villsauens rike. The North Sea Trail - Nordsjøløype - mellom Sogndalstrand og Jøssingfjord.

Hådyr - Jan Ove Grastveit

Kystlinjen med Nordsjøen er 48 km. Sju små fjordarmer skjærer inn i landet og danner naturlige havner. Det er kort vei fra du løser fortøyningen til du er ute på det åpne havet med mange gode fiskeplasser. Unike fiskemuligheter i sjø, lakseelva Sokno og innlandsvann. Fra kystområdene strekker Sokndal seg innover et heilandskap med topper på opptil 600 meter over havet. Flotte turmuligheter med mange merkede turløyper. De merkede toppturene er svært populære. The Noth Sea Cycle Route (Nordsjø Sykkelrute), The North Sea Trail (Nordsjøløypa) og Nordsjøvegen (Fv. 44) går gjennom Sokndal. Kyststien mellom Åna-Sira og Egersund er under etablering.

Geologien i Sokndal og Dalane er spesiell og har resultert i et karakteristisk landskap. Geologiske prosesser for 935 til 920 millioner år siden har etterlatt en speseiell geologisk arv som man ikke finner andre steder. Geologiske ressurser i form av malmårer har gitt etableringen av bergverksbedriften Titania AS, som er kommunens hjørnesteinsbedrift med ca. 270 ansatte. Magma Geopark AS ble 23. mars 2010 medlem av det europeiske geoparknettverket, European Geoparks Network, som den 2. geoparken i Skandinavia. Magma Geopark AS ønsker å være et nyskapende selskap som skal tilrettelegge, formidle, utvikle og styrke regionen basert på den helt unike geologi og kulturhistorie. Magma Geopark er en Unesco geopark. For mer informasjon www.magmageopark.com.

Sist oppdatert 03.07.18 - 08:35 av Nils Jacobsen